Hoe gekleurde kleding wassen

Het is verleidelijk om te denken dat u tijd bespaart als u al uw kleren samen in de wasmachine gooit. Wanneer u uw wasgoed niet op wit, licht en donker sorteert, begaat u een zonde die u uiteindelijk duur kan komen te staan. Na verloop van tijd zullen uw favoriete shirts niet meer zo stralend helder zijn als toen u ze kocht. De belangrijkste boosdoeners zijn uitlopen en vervagen. Wat kunt u doen om uw gekleurde kleding er op zijn best uit te laten zien? Hoe gekleurde was wassen? Dat gaan we u nu stap voor stap uitleggen.

Hoe gekleurde was sorteren

Door correct sorteren kunt u de levensduur van uw gekleurde kleding aanzienlijk verlengen. Na het sorteren van de fijne was, die met de hand of op een fijnwasprogramma moet worden gewassen, sorteert u het resterende wasgoed op kleur: wit, licht en donker. Hoewel u wit wasgoed gemakkelijk herkent, kan het uitsorteren van licht en donker wasgoed iets lastiger zijn. ‘Licht wasgoed’ is lichtgrijs, pastelkleurig of wit wasgoed met patronen. ‘Donker wasgoed’ is zwart, donkerblauw, rood, bruin en donkergrijs wasgoed.

Het juiste wasprogramma en de juiste temperatuur kiezen voor het wassen van gekleurde kleding

Als u het wasgoed eenmaal op kleur hebt gesorteerd, is het tijd om het juiste wasprogramma te selecteren. Controleer de symbolen op het waslabel  voor instructies. Het grootste deel van uw dagelijkse kleding moet op het kreukvrije programma worden gewassen. Over het algemeen is het ‘normale’ programma voorbehouden voor zwaarder wasgoed zoals handdoeken.

Gebruik warm of koud water voor het wassen van lichtgekleurde kleding en was donkere kleding in koud water. Zo verkleint u de kans dat uw donkere was ‘uitloopt’, wat kan gebeuren wanneer de kleurstof niet stabiel of diep genoeg in de vezels zit. Vooral rode kledingstukken zijn vatbaar voor uitlopen bij hogere watertemperaturen. Door te kiezen voor koudere wastemperaturen voorkomt u ook vervaging.

Hoe gekleurde was behandelen: stap voor stap

  1. Sorteer uw kledingstukken op een stapel met licht en donker wasgoed.
  2. Stop een stapel in de trommel van de wasmachine.
  3. Voeg uw favoriete Dixan wasmiddel toe in het bakje of gooi een voorgedoseerde Disc in de trommel. Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering afhankelijk van hoe groot de lading is en hoe vuil de kleding is.
  4. Kies het juiste wasprogramma en de juiste temperatuur. Over het algemeen kunnen lichte kleuren warm of koud worden gewassen en donkere kleuren koud.
  5. Droog het kledingstuk volgens de wasvoorschriften. Als ze in de droogtrommel mogen, gebruikt u die bij voorkeur bij een lage temperatuur.

Tips om gekleurde kleding te laten stralen

  • Kies voor koudere temperaturen.
  • Droog de kleding niet op hoge temperatuur in de droger.
  • Kies een wasmiddel van Persil® voor stralende kleuren. Dixan Vloeibare Color houdt uw kleuren stralend en zorgt voor een diepe reiniging zonder vervaging.