Hoe verwijdert u grasvlekken?

Kinderen zonder een grasvlek op hun broek? Dan hebben ze niet écht geravot, toch? Ouders mogen er dan hun wenkbrauwen bij optrekken, een grasvlek links of rechts betekent nu eenmaal dat hun dagje in het park extra leuk was! Al moeten ze er nu ook geen gewoonte van maken ... Want grasvlekken uit jeans en andere kleding krijgen, is geen eenvoudig karwei. Het lukt enkel met een beetje extra aandacht. Hier zijn alvast enkele essentiële tips om grasvlekken te verwijderen.

Wat zijn grasvlekken?

Grasvlekken zijn eigenlijk gewoon vlekken van kleurstof en dan met name van de chlorofyl of het bladgroen uit het gras. Dat maakt het net moeilijker ze te verwijderen en dat is ook de reden waarom ‘verse’ vlekken die de stof nog niet gekleurd hebben, eenvoudiger aan te pakken zijn dan al opgedroogde vlekken.

Zo verwijdert u grasvlekken uit kleding stap per stap

  1. Verwijder eerst het resterende gras of vuil.
  2. Masseer dan wat vloeibaar Dixan wasmiddel rechtstreeks in de vlek. De enzymen in het wasproduct helpen de vlek losweken. Laat 10 tot 15 minuten inwerken en spoel onder koud water uit.
  3. Was het kledingstuk vervolgens volgens de voorschriften op het waslabel.
  4. Controleer of de vlek wel helemaal weg is voor u het kledingstuk in de droogtrommel gooit. Als er toch iets van is achtergebleven, hardt dat bij het drogen verder uit. Behandel en was opnieuw als de vlek niet volledig verdwenen is.

In uiterste nood kunt u ook de volgende methode proberen, al raden we die zelf niet meteen aan: Behandel de vlek voor door er een ‘mengsel’ van de helft water en de helft gewone witte azijn in te wrijven en dat vijf minuten te laten inwerken. Spoel uit onder koud water en was volgens de instructies, zoals hierboven beschreven.

Extra tips om af te komen van grasvlekken

  • Om grasvlekken te verwijderen uit stoffen schoenen volgt u de bovenstaande instructies en schrobt u de vlek met een tandenborstel af. Als de schoenen in de machine mogen (zoals vermeld op het waslabel), kunt u ze na de voorbehandeling gerust wassen. Laat ze vervolgens aan de lucht drogen.
  • Lederen schoenen met grasvlekken kunt u behandelen met een ‘oplossing’ bestaande uit 1 deel gewone witte azijn en 2 delen water met een klein beetje afwasmiddel. Probeer dat mengsel wel eerst uit op een onopvallende plaats op de schoen om er zeker van te zijn dat de kleurstof van het leder er niet mee door verdwijnt ...
  • Erg delicate kledingstukken vereisen mogelijk een handwas. Vergeet niet altijd eerst een onopvallend deeltje van het kledingstuk te testen voor u het verder behandelt.
  • Wend u tot professionele wasserijen als uw kleding niet in de wasmachine mag of als u twijfelt hoe u hardnekkige grasvlekken moet aanpakken.