Alles wat u moet weten over bloedvlekken verwijderen

Knie geschaafd, uitgeschoven bij het scheren of net iets te onvoorzichtig die biefstuk van de frigo in de pan gesmeten? Vervelend, maar die bloedvlekken zijn niet voor eeuwig. Met deze eenvoudige tips kunt u elke bloedvlek verwijderen.

Het belangrijkste is dat u er zo snel mogelijk mee aan de slag gaat voor ze opdrogen en hard worden.

Zo behandelt u bloedvlekken stap per stap

Met de volgende tips om bloedvlekken te verwijderen, kunt u bloed uit een niet-delicate stof (zoals jeans, katoenen ondergoed of uw favoriete T-shirt) krijgen. Ze werken ook bij opgedroogde bloedvlekken, maar dan moet u de procedure mogelijk wel een paar keer herhalen.

  1. Trek handschoenen aan als u bloedvlekken behandelt die niet van uzelf afkomstig zijn.
  2. Als de vlek opgedroogd is, verwijdert u eerst het overtollige bloed met een lepel of de botte kant van een mes.
  3. Draai de stof om met de vlek naar beneden gericht en spoel ze uit onder koud water. Gebruik nooit heet water op bloed want dan stolt het.
  4. Behandel de vlek voor en breng direct op de voorzijde ervan een vloeibaar wasmiddel Dixan Extreme Power-Gel voor wit wasgoed aan en  laat vijf minuten intrekken. Kies het meest geschikte wasmiddel voor het type wasgoed waar de vlekken op zitten. Gebruik Dixan Color-Gel voor gekleurde kledingstukken en probeer het eerst op een onopvallende plaats uit om de kleurvastheid te controleren.
  5. Was de stof onmiddellijk met Dixan om te voorkomen dat de vlek hard wordt. Volg de dosering voor 'sterk bevuilde' kledingstukken, zoals vermeld in de gebruiksinstructies bij het product.
  6. Controleer na het wassen eerst of de bloedvlek wel weg is voor u het kledingstuk in de droogtrommel gooit. Als u het kledingstuk droogt voor de vlek helemaal verdwenen is, krijgt u ze er mogelijk nooit meer uit.
  7. Herhaal zo nodig de hele procedure.

Hoe verwijdert u bloedvlekken uit wol en fijne zijde?

De delicate vezels van wol en zijde vereisen wat extra aandacht.

Gebruik waterstofperoxide om bloedvlekken op wol te behandelen, wrijf dat in de vlek en spoel uit onder koud water. Herhaal deze procedure tot de vlek verdwenen is en was dan volgens de instructies op het waslabel van het kledingstuk.

Behandel bloedvlekken op zijde door ze te besproeien met een zoutwatermengsel, laat dat 10 minuten inwerken en spoel uit onder koud water. Was dan volgens de instructies op het waslabel van het kledingstuk.

Wat met nepbloed?

Halloween durft al eens bloederig te eindigen, maar het gaat dan gelukkig niet om echt bloed op uw Dracula-outfit of heksenhoed! Nepbloed bevat oliën, dus u behandelt het best als een vet- of olievlek. Dep met een doek om zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen, behandel de ‘getroffen’ zone voor en was op de toegelaten maximumtemperatuur voor het specifieke type stof.