Hoe verwijdert u olievlekken?

Of u nu een motor aan het smeren bent of wat tempura in de friteuse gooit, er kan altijd vet of olie op uw kleren terechtkomen. Als dat gebeurt, is het belangrijk snel te handelen om niet voor eeuwig en drie dagen met een donkere vlek op uw kleding te zitten. In deze handige gids overlopen we hoe u olievlekken uit stof kunt verwijderen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van olie- en vetvlekken?

Olie en vet gebruikt u voor heel wat zaken in en rond het huis. Vet (of smeer) is een half vaste stof die wordt gebruikt om dingen te smeren, olie is een vloeistof die ook bij het koken van pas komt. Er zijn verschillende types vet en olie, de ene al dikker dan de ander (denk maar aan olijfolie vs. smeerolie voor wiellagers). Omdat vet echter ook vervaardigd wordt met olie, kunt u op dezelfde manier te werk gaan om vlekken uit deze materialen te verwijderen. Voor meer hardnekkige vlekken, moet u de procedure mogelijk een paar keer herhalen. Onthoud echter dat u altijd snel moet handelen, vermits olievlekken vaak nog donkerder worden naarmate ze langer op de stof blijven zitten.

Zo verwijdert u olie- en vetvlekken stap per stap

  1. Dep met een propere doek of wat keukenpapier om resten te verwijderen.
  2. Spoel de vlek uit onder stromend koud water.
  3. Wrijf een beetje afwasmiddel in de vlek en spoel uit. Herhaal zo nodig.
  4. Behandel de vlek met een liquide wasmiddel van Dixan
  5. Laat zo’n tien minuten weken.
  6. Raadpleeg het waslabel van uw kledingstuk en was het overeenkomstig de vermelde was symbolen en -instructies.
  7. Controleer of de vlek verdwenen is voor u het kledingstuk in de droogkast steekt Mogelijk moet u de vlek nog eens opnieuw behandelen.

Hoe verwijdert u olievlekken uit wol en andere delicate stoffen?

De vezels van wol, zijde en andere delicate stoffen zijn kwetsbaarder dan andere. U moet er dus voorzichtiger mee omgaan. De methode hieronder wordt vaak gebruikt om olievlekken te verwijderen uit kleding vervaardigd uit delicate stoffen. Ze is dus het overwegen waard als een gewone wasbeurt onvoldoende blijkt.

  1. Dep ook in dit geval om eventuele resten te verwijderen en strooi vervolgens een absorberende stof zoals maïzena op de vlek.
  2. Laat zo’n 30 minuten inwerken.
  3. Borstel de maïzena van de vlek en was het kledingstuk volgens de was instructies.

Zorg ervoor dat geen enkele van de producten die u gebruikt om het kledingstuk te behandelen bleek bevatten. Dat zou de stofvezels alleen maar verder verzwakken.