Zo verwijdert u slechte geuren uit kleding behoud de frisheid van net gewassen kleren

Ooit al iets in een kringwinkel gekocht waar u die muffe geur maar niet uit krijgt? Of uw jurk die al  na een paar uur begint te ruiken, terwijl u  het nog maar net gewassen hebt? Alleen heel goed verluchten,  is niet altijd voldoende tegen vervelende geuren die zich diep in de vezels hebben genesteld. We overlopen hier enkele veelvoorkomende oorzaken van sterke geuren en hoe u er komaf mee kunt maken, zodat uw kleding weer fris ruikt en u zich weer goed in uw vel kunt voelen!

Oorzaken van vervelende geurtjes

Niet alleen uw sportkleding kan gaan rieken. Ook de bacteriën van ‘stresszweet’, dat veel doordringender is, kunnen diep in de vezels van onze favoriete kledingstukken dringen. En opgehoopte deodorantresten kunnen ze net gaan vasthouden. Zelfs onze wasmachines kunnen de oorzaak zijn. Als zich daar te veel resten van wasproduct hebben opgehoopt of schimmel is ontstaan, kunnen onze kleren er net muf ruikend in plaats van fris gewassen uitkomen. Maar hoe krijgt u die slechte geurtjes weg?

Zo verwijdert u geurtjes uit kleding

Bij hardnekkige geuren is het belangrijk dat u een wasmiddel gebruikt dat krachtig genoeg is om ze te bestrijden. Leer aan de hand van de volgende stappen hoe u een einde maakt aan slechte geurtjes in kleding: 

 1. Controleer eerst of er specifieke plekken zijn die de geur verspreiden. Onder de oksels hebben zich vaak deodorantresten opgehoopt die tot verkleuring en een muffe geur kunnen leiden. Draai het kledingstuk binnenstebuiten om ‘onaangenaam ruikende’ zones op te sporen.
 2. Behandel ze dan voor met wasmiddel. Week het kledingstuk en wrijf wat van het wasproduct Dixan in de ‘getroffen gebieden’. Als er zich deodorantresten opgehoopt hebben, hebt u mogelijk een oude tandenborstel nodig om het wasmiddel erin te wrijven.
 3. Was volgens de instructies op het label met de wassymbolen. Gebruik ook louter de aanbevolen hoeveelheid wasproduct zoals vermeld op de verpakking. U kunt gebruik maken van Dixan Extreme Power-Gel of Dixan Extreme Power Discs 4in1 voor wit wasgoed en Dixan Color-Gel of Dixan Color Discs 4in1 voor gekleurd wasgoed. Gebruik geen wasverzachter als u vervelende geurtjes wil aanpakken. Sommige van die producten houden de oliën en geurtjes in de vezels net vast.
 4. Verwijder uw wasgoed onmiddellijk na afloop van het wasprogramma.
 5. Ruiken uw kleren nog altijd wat muf? Was ze dan opnieuw met een specifiek geurbestrijdend wasmiddel.
 6. Droog ze buiten of in een voldoende geventileerde ruimte. Als u ze droogt in een droogtrommel kunnen de geuren net ‘ingebakken’ raken als ze nog niet helemaal verdwenen zijn.

Zo voorkomt u dat uw kleding gaat ruiken

Met deze tips voorkomt u dat uw kleding muf of slecht gaat ruiken: 

 • Laat nat wasgoed nooit in de machine zitten.
 • Laat de deur van uw wasmachine na het wassen open staan, zodat ze goed kan verluchten.
 • Overlaad uw wasmachine niet. Daardoor worden oliën en bacteriën mogelijk niet grondig weggespoeld.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel. De resten daarvan kunnen zich ophopen, waardoor uw machine minder doeltreffend werkt. Volg de instructies op de verpakking en gebruik enkel de aanbevolen hoeveelheid. 
 • Steek uw vuile was in een open zak of mand. Daarin kan het wasgoed tenminste blijven ademen. Een gesloten exemplaar zonder luchtdoorstroming moedigt de aanwas van bacteriën alleen maar aan.