Inkt- en balpenvlekken doelgericht verwijderen

Heeft er een pen in uw binnenzak gelekt? Hebt u per ongeluk een balpen in de zak van uw favoriete broek laten zitten voordat u deze in de wasmachine stopte? Of kreeg u inkt op uw mouw bij het vervangen van de printercartridge? Het dagelijkse kantoorleven kent talloze valkuilen en in heel wat situaties hebt u in geen tijd donkere inkt- en balpenvlekken op uw kleding. Met een paar tips en tricks kunt u dergelijke lelijke vlekken snel en gemakkelijk verwijderen, zodat ze niet langer een bron van ergernis zijn.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Kies een Dixan wasmiddel en een Sil vlekverwijderaar die geschikt zijn voor het wasgoed. Voorbehandeling met alcohol (verkrijgbaar in drogisterijen en apotheken) zal waarschijnlijk helpen de inktvlekken los te maken.

Stap 02: Behandel de vlek voor door deze te deppen met een in alcohol gedrenkt sponsje of watje en behandel de vlek vervolgens voor.

Stap 03: Was de stof op de maximale temperatuur die vermeld staat op het label van het kledingstuk.

Klaar! Controleer of de inkt- of balpenvlek verdwenen is. Herhaal het proces indien nodig meerdere keren.

Tip van de professional: Bij ingedroogde inkt- of balpenvlekken kunt u het kledingstuk best een nacht laten weken in een wasoplossing van Dixan wasmiddel voordat u het in de machine wast.

Verschillende soorten inkt- en balpenvlekken

Is er viltstift, balpen of, bij het vervangen van de cartridge, inkt op uw kleding gekomen? De volgende stappen voor het verwijderen van de vlek zijn afhankelijk van het soort inktvlek. Als u een inktvlek op uw kleding opmerkt, moet u eerst uitzoeken wat de oorzaak precies is.

Inkt op waterbasis is bijvoorbeeld relatief eenvoudig te verwijderen met een machinewas, water en wasmiddel zijn meer dan voldoende om vlekken te verwijderen. Bij inkt op oliebasis ziet de situatie er een beetje anders uit. Deze inkt zit onder meer in permanente markers en er is een speciaal oplosmiddel nodig om deze te verwijderen, zoals alcohol of een speciale vlekverwijderaar, meestal verkrijgbaar in drogisterijen.

Tip: Gebruik onderweg als snel hulpmiddel een haarlak of nagellakverwijderaar op alcoholbasis tegen inkt- en balpenvlekken op oliebasis. Wees echter voorzichtig met gevoelige stoffen en test de voorbehandeling eerst op een onopvallend gedeelte van het kledingstuk.

Inkt uit kleding verwijderen

Inkt- en balpenvlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen wanneer ze nog vers zijn. Dus bestrijd ze zo snel mogelijk. Het volgende is van toepassing: Dep in plaats van te wrijven. Dep verse vlekken eerst met een schone doek, behandel het kledingstuk eventueel voor en was het daarna in de wasmachine.

Uw wasmiddel en een geschikte vlekverwijderaar kiezen

Lees de instructies op het waslabel dat in elk kledingstuk is ingenaaid voordat u een vlekverwijderaar en een wasmiddel kiest. Dixan Waspoeder Extreme Powder of Dixan Vloeibare Extreme Power zijn bijvoorbeeld ideaal om vlekken uit witte was te verwijderen. Dixan Discs Color of Vloeibare Color houden de kleuren van uw felgekleurde kleding helder en bestrijden tegelijkertijd vlekken. Voor delicatere kleding is het beter om een fijnwasmiddel te gebruiken, zoals Le Chat Wool.

De vlek voorbehandelen

Voor de voorbehandeling van veel balpenvlekken of inktvlekken van andere soorten pennen hebt u een oplosmiddel zoals alcohol of een vlekkenmiddel nodig dat speciaal is ontwikkeld voor inkt op oliebasis. Breng deze direct op de vlek aan en masseer deze zachtjes in het materiaal.

Bij gebruik van alcohol is het raadzaam om de inktvlek door deppen met een in alcohol gedrenkt sponsje of wattenstaafje voor te behandelen. Breng vervolgens een geschikte hoeveelheid vlekkengel direct op de vlek aan en laat het product even (tot 10 minuten) inwerken.

De stof met de inktvlek wassen

Was de kleding onmiddellijk na de voorbehandeling. Stel hiervoor een wasprogramma op de machine in, met de hoogste temperatuur en centrifugeersnelheid waartegen het materiaal bestand is. Gebruik voor de wasbeurt vlekkenzout samen met het gekozen Dixan wasmiddel. Belangrijk: Controleer voor het wassen het waslabel om er zeker van te zijn dat de kleding geschikt is voor het gebruik van zuurstofbleekmiddel.

Controleren of de vlek nog zichtbaar is

Controleer na het wassen of de vlek is volledig uit de kleding verdwenen is. Bij lichte en bont gekleurde kleding ziet u dit in één oogopslag. Zo voorkomt u dat u bij uw volgende businessmeeting een wit hemd of een lichte blouse met sporen van inktvlekken draagt.

Bij donkere hemden of jeansbroeken kunt u meestal pas zien of de inkt- en balpenvlekken zijn verdwenen als het kledingstuk droog is. Laat deze kledingstukken aan de lucht drogen, ook al duurt het dan wat langer. Door drogen in de wasdroger kunnen eventuele kleurresten zich vastzetten, waardoor het verwijderen van de vlek veel moeilijker wordt. Herhaal de bovenstaande stappen als de vlek nog steeds zichtbaar is nadat het kledingstuk is opgedroogd.

Inktvlekken uit verschillende soorten stof verwijderen

Sommige soorten wasgoed kunnen niet in de machine worden gewassen, bijvoorbeeld tassen, tafelkleden, pakken en jurken. In de meeste gevallen is een milde handwas echter geen probleem. Behandel de vlek voor (als het materiaal dit toelaat), was het stuk wasgoed vervolgens voorzichtig met de hand, spoel het grondig uit en laat het aan de lucht drogen. Stoffen zoals zijde, suède, leer en wol moeten bijzonder voorzichtig worden gereinigd. Test op een onopvallende plek of een voorbehandeling met vlekkenmiddel mogelijk is. Duidelijk stevigere weefsels zijn denim, vinyl, polyester, nylon en linnen. Deze kunt u zonder problemen voorbehandelen en daarna in de wasmachine wassen. Onze chatbot staat met nuttige tips voor het verwijderen van vlekken voor u klaar.

Enlever les taches sèches d’encre et de stylo

Il est beaucoup plus difficile de faire partir des taches une fois le tissu sec que de les enlever peu après l’accident, lorsqu’elles sont encore humides. Pour éliminer des taches sèches, commencez par effectuer un prétraitement à l’alcool, puis appliquez un produit détachant.. Lavez ensuite les vêtements à la température maximale autorisée.

Astuce : Avant de laver le vêtement, faites-le tremper pendant 1 à 2 heures ou toute la nuit dans de l’eau additionnée du détergent Dixan de votre choix et du détachant. Si nécessaire, renouvelez l’opération.

Ingedroogde inkt- en balpenvlekken uitwassen

Vlekken verwijderen nadat de stof is opgedroogd, is veel moeilijker dan kort na het ongelukje, wanneer de vlek nog nat en vers is. Voor het verwijderen van ingedroogde vlekken dient u eerst een voorbehandeling met alcohol uit te voeren en vervolgens een vlekkenmiddel. Was vervolgens de kleding op de maximaal toegestane temperatuur.

Tip: Week het kledingstuk voor het wassen 1 tot 2 uur of 's nachts in een wasmiddeloplossing bestaande uit het door u gekozen Dixan wasmiddel en de vlekverwijderaar. Herhaal het proces indien nodig.

Huismiddeltjes voor het verwijderen van inkt- en balpenvlekken

Zelfgemaakte en natuurlijke vlekverwijderaars kunnen ook doeltreffend zijn, maar ze hebben vaak onvoorziene gevolgen. Zo kunnen citroensap, waterstofperoxide en bleekmiddel de kleur van uw kleding veranderen. Azijn kan plastic en rubberen materialen in uw wasmachine aantasten. Veel natuurlijke vlekverwijderaars moeten ook superlang inwerken. U kunt beter vertrouwen op professionele vlekverwijderaars om de inkt die u op kantoor hebt gemorst zo snel mogelijk te verwijderen.