Ketchup-, mosterd- en sausvlekken verwijderen

U bent gezellig aan het barbecueën met vrienden, er zijn sappige steaks, verse groenten en een uitgebreide keuze aan sausjes. Als u het in saus gedoopte stuk vlees naar uw mond brengt, gebeurt het: de saus belandt op uw nieuwe broek. Wat vervelend! We zijn dol op lekkere sausjes, maar onze favoriete kledingstukken hangen vol lelijke vlekken als we morsen. Dankzij de volgende tips kunt u saus- en kruidenvlekken in een handomdraai verwijderen.

Aan de slag – stap voor stap

 • Stap 01: Schraap eerst zoveel mogelijk saus van uw kleding.
 • Stap 02: Keer de kleding binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek met koud water.
 • Stap 03: Kies, afhankelijk van het soort stof en de kleur, een geschikt wasmiddel van Dixan. Was de kleding vervolgens.
 • Klaar! Als de vlek na het wassen nog steeds zichtbaar is, herhaal de wasbeurt dan op de hoogste wastemperatuur waarop het kledingstuk mag worden gewassen.

Tip van de professional: Ketchup-, mosterd- of sausvlekken kunt u het best meteen behandelen. Bij ingedroogde vlekken kan een beetje alcohol of een azijnoplossing helpen. De chatbot op de startpagina staat voor u klaar met nog meer handige tips.

Soorten ketchup-, mosterd- en sausvlekken

Wat voor soort saus is het? Is het een vettige saus of een vruchtensaus? Dat is het eerste waar u op moet letten. Afhankelijk van de ingrediënten en kleur kan een vlek immers in meer of mindere mate hardnekkig zijn. De meest voorkomende sauzen zijn:

 • Mosterd
 • Ketchup
 • Tomatensaus
 • Spaghettisaus
 • Pikante saus
 • Jus
 • Mayonaise
 • Pastasaus
 • Sojasaus
 • Barbecuesaus
 • Marinarasaus

Sausresten verwijderen

Welke saus u ook hebt gemorst: Schraap de vlek eerst zo grondig mogelijk weg. Gebruik hiervoor gewoon een schone lepel of een schoon mes. Trek dan het kledingstuk uit (als u bij vrienden bent, kan iemand u kleding lenen) en keer het binnenstebuiten. Spoel de vlek onder de kraan af met koud water. De vlek is gemakkelijker te verwijderen als deze wordt uitgewassen uit de vezels langs welke de saus het kledingstuk is binnengedrongen.

Wasmiddel kiezen

Kies afhankelijk van het soort stof en de kleur een geschikt wasmiddel voor uw kledingstuk.

Vlekken voorbehandelen

Hoe kleurvast is uw kledingstuk? U kunt dit eenvoudig op een onopvallende plaats controleren. Voor de voorbehandeling kunt u ook Dixan Extreme Power-Gel of Dixan Color-Gel direct op de ketchup-, mosterd- of sausvlek appliceren en een paar minuten laten inwerken.

Wassen en spoelen

Tijdens de inwerkingstijd kunt u uw maaltijd snel verder opeten. Maar niet opnieuw knoeien! Nadat de inwerkingstijd is verstreken, doet u de kleding in de wasmachine en doseert u het wasmiddel voor de vervuilingsgraad ‘sterk vervuild’. Was de kleding op de hoogst mogelijke temperatuur waartegen de stof bestand is. Deze informatie vindt u op het waslabel.

Controleer de vlek

Wat na het wassen? Controleer of de vlek volledig verdwenen is voordat u de kleding in de droger doet. Als dit niet het geval is, was het kledingstuk dan opnieuw met vloeibare wasmiddelen Dixan.

Belangrijk! Controleer of uw wasgoed bleekbestendig is. U vindt de nodige informatie op het waslabel.

Ketchup-, mosterd- en sausvlekken uit speciale soorten wasgoed en weefsels verwijderen

U weet nu hoe u ketchupvlekken uit een T-shirt of mosterdvlekken uit een jeans verwijdert. Maar wat als de broek van zijde is gemaakt?

Voor wasgoed met gevoelige vezels zoals zijde, satijn of wol, gebruik dan een mild reinigingsmiddel. Het is best mogelijk dat meerdere wasbeurten nodig zijn om de vlek volledig te verwijderen.

Geen zorgen: Het wasmiddel is zacht voor de vezels. Andere soorten stoffen zoals katoen en polyester kunnen doorgaans probleemloos in de machine worden gewassen.

Ketchup-, mosterd- en sausvlekken – hulp bij moeilijke gevallen

Wat bij ingedroogde sausvlekken? Misschien zijn uw vrienden net in hun woning ingetrokken, is hun wasmachine nog niet aangesloten en kunt u uw broek daardoor niet meteen wassen. Of u wilt geen heisa maken.

In dit geval: Schraap de ketchupvlek, barbecuesaus of mosterd zo goed mogelijk weg. Breng dan thuis direct vloeibare wasmiddelen Dixan aan. Laat het product een paar minuten inwerken, maar niet indrogen. Week de stof vervolgens 30 minuten in een zeepoplossing van warm water en een geschikt Dixan wasmiddel en was het kledingstuk daarna zoals u gewoon bent.

Ketchup-, mosterd- en sausvlekken uit kleding met bepaalde kleuren verwijderen

Kruiden- en sausvlekken staan erom bekend moeilijk te verwijderen te zijn, vooral als de bevlekte kleding heldere of lichte kleuren heeft. Witte kleding kan niet goed tegen rode tomatensaus en ketchup, terwijl mayonaisevlekken moeilijk uit donkere kleding te verwijderen zijn. Mosterd bevat kurkuma, dat werkt als een kleurstof en permanente vlekken op witte kleding kan veroorzaken.

Het beste wat u nu kunt doen: Breng het wasmiddel direct op de vlek aan en was de kleding zo snel mogelijk.

Laat een vlek uw kleding niet verpesten. Volg in plaats daarvan onze tips om nare sausvlekken uit uw favoriete kledingstukken te verwijderen.