Wat is de beste manier om mayonaisevlekken te verwijderen?

Het klinkt voor velen als een feest in de oren: frietjes met mayonaise. U neemt echter een heus risico door uw frietjes lekker in de mayonaise te dopen: of het nu op een kinderfeestje is of op een hectische dag waarop u geen zin hebt om te koken. En als u pech hebt, komt de mayonaise direct op uw broek, T-shirt of sweater terecht. Hier volgt een korte handleiding om van dergelijke vlekken af te komen.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Spoel de mayonaisevlek zo snel mogelijk af met koud water om de overtollige saus te verwijderen. Wrijf niet! Anders werkt u de mayonaise gewoon dieper in de vezels.

Stap 02: Behandel de stof voor met een vlekverwijderaar met vetoplossende werking.

Stap 03: Was vervolgens uw kledingstuk zoals aanbevolen op het waslabel.

Klaar! Controleer of de vlek echt verdwenen is voordat u het kledingstuk aan de waslijn hangt of in de droger doet. Herhaal stap 2 en 3 als dit niet het geval is.

De moeilijkheid van mayonaisevlekken

Mayonaise bestaat voornamelijk uit ei en vet en vetvlekken staan erom bekend bijzonder hardnekkig te zijn. Vooral op donkere kleding laat lichte mayonaise lelijke plekken achter. Na het morsen van een beetje mayonaise wilt u waarschijnlijk een servet pakken en de mayonaise wegvegen. Maar hierdoor wordt het vet alleen maar dieper in de vezels van uw kledingstuk gewreven. Daarom moet u afvegen en wrijven absoluut vermijden.

Tips voor eerste hulp bij mayonaisevlekken

Trek het kledingstuk indien mogelijk uit en spoel de vlek af onder schoon, koud water. Het is belangrijk dat het water koud is, zodat het eiwit in de mayonaise niet gaat stollen.

Als u onderweg bent, is het echter moeilijk om uw broek of top uit te trekken (dat begrijpen we). Gebruik in dat geval een lepel of plastic of houten vork om de mayonaise zo goed mogelijk van uw kleding te verwijderen. Op deze manier verwijdert u de mayonaise zonder de saus dieper in het weefsel te wrijven.

Mayonaisevlekken verwijderen: de afzonderlijke stappen in detail uitgelegd

Als u eenmaal thuis bent, kunt u best meteen aan de slag gaan om de vlek te verwijderen. Hoe eerder hoe beter, zodat de mayonaise niet veel tijd heeft om in te drogen. Voor vlekken zoals mayonaise is het altijd de moeite waard om de vlek voor te behandelen. Dit geldt vooral voor mayonaisevlekken die al een beetje of volledig zijn ingedroogd.

Voorbehandelen zodat er niets van de vlek achterblijft

Maak de hele vlek nat met een vlekverwijderaar met vetoplossende werking. Als u geen speciale vetoplosser bij de hand hebt, kunt u ook de  Dixan Extreme Power-Gel wasmiddel gebruiken.

Tip: Voor gekleurde kleding kunt u beter Dixan Color-Gel gebruiken.

Een kleine hoeveelheid gel of schuim is voldoende. Het is belangrijk dat de volledige vlek bedekt is. Laat het product inwerken, maar niet totdat het is opgedroogd.

Was het kledingstuk vervolgens zoals gebruikelijk

Was uw kledingstuk zoals u dat normaal ook zou doen nadat u de vlek hebt voorbehandeld. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Dixan Extreme Power-Gel of Dixan Extreme Power Discs 4in1 voor wit wasgoed en Dixan Color-Gel of Dixan Color Discs 4in1 voor gekleurd wasgoed.

Was de kleding zo warm als toegelaten volgens het waslabel. Dit label is aan de binnenkant van uw kledingstuk ingenaaid.

Controleren of de mayonaisevlek echt verdwenen is

Stop de kleding na de eerste reiniging niet ongezien in de droger. Mogelijk is de mayonaisevlek nog niet helemaal verdwenen. Als er nog resten zijn, herhaal dan gewoon stap 2 en 3. U kunt ook wat vetoplosser aan het wasgoed toevoegen om de waskracht te vergroten.

Opmerking: Controleer bij gekleurde kleding vooraf of deze kleurvast is. Informatie hierover vindt u ook op het waslabel. Als u hierover geen informatie kunt vinden, test de vetoplosser dan eerst op een onopvallende plek, bijvoorbeeld aan de binnenkant van het kledingstuk. Was het kledingstuk niet met de vetoplosser als de kleur loslaat. Onze chatbot biedt u extra hulp als u nog meer informatie wenst over de optimale procedure om vetvlekken te verwijderen.