Oude en ingedroogde vlekken verwijderen

Veel soorten vlekken zijn eenvoudig te verwijderen met de juiste middelen. Maar het belangrijkste is om snel te handelen, zodat de vlek niet indroogt. Helaas merken we vlekken niet altijd direct op. In dat geval hoeft u zich echter geen zorgen te maken: hoewel het moeilijker is om oude en ingedroogde vlekken uit kleding te verwijderen, is het niet onmogelijk met het juiste wasmiddel.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Bereidt de stof voor op het wassen door alle vuildeeltjes voorzichtig weg te schrapen.

Stap 02: Kies een krachtig wasmiddel van Dixan. Zorg ervoor dat het wasmiddel geschikt zijn voor het soort stof en de kleur van het kledingstuk. Week de vlek en spoel deze daarna af met lauw, maar niet met heet water.

Stap 03: Was het kledingstuk in de machine. Volg de instructies op het waslabel en kies de hoogst mogelijke wastemperatuur waartegen het kledingstuk bestand is.

Klaar! Controleer direct na het wassen of de vlek nog zichtbaar is. Als dit het geval is, moet u de behandeling onmiddellijk herhalen.

Tip van de professional: Laat bijzonder hardnekkige vlekken enkele uren, bij voorkeur zelfs 's nachts, in zeepsop weken voordat u de kleding wast.

Oude en ingedroogde vlekken doeltreffend verwijderen

Hebt u een vlek over het hoofd gezien of had u geen tijd om deze meteen te behandelen? Maakt u zich geen zorgen, oude en ingedroogde vlekken zijn vaak gemakkelijk uit textiel te verwijderen. We zullen u vertellen hoe u te werk moet gaan:

Kies een wasmiddel

Behandel de vlek gewoon alsof deze net is ontstaan met een geschikt wasmiddel en een geschikte vlekverwijderaar. Voor witte en lichtgekleurde kledingstukken gebruikt u best Dixan Extreme Power-Gel of Dixan Extreme Power Discs 4in1. Voor gekleurde was gebruikt u best Dixan Color-Gel or Dixan Color Discs 4in1. Gebruik bij het verwijderen van vlekken uit fijn wasgoed altijd een speciaal fijnwasmiddel.

De vlek voorbehandelen

Voordat u begint aan de voorbehandeling met een vlekverwijderaar dient u de vlek eerst een tijdje te laten inweken, zodat de bovenste laag van de vlek van de textielvezels loskomt. Gebruik hiervoor warm water of een water-wasmiddeloplossing. Breng vervolgens de vlekverwijderaar aan en laat deze een paar minuten inwerken. Spoel de vlekverwijderaar daarna grondig uit. Pas dan is het kledingstuk klaar voor de eigenlijke wasbeurt.

Wassen en spoelen

Was uw kleding in warm water, met de hand of op een geschikt wasprogramma van uw wasmachine. Bespaar niet op wassen met heet water, anders kan de vlek zich nog dieper in het weefsel vastzetten.

Controleer de vlek

Is de vlek verdwenen? Is dit niet het geval, herhaal dan de bovenstaande stappen en was het kledingstuk opnieuw. Het verwijderen van oude en ingedroogde vlekken kan soms behoorlijk lastig zijn. Mogelijk moet u de stappen meerdere keren herhalen om een vlek volledig te verwijderen. Belangrijk: Laat het wasgoed tussen de wasbeurten niet drogen.

Oude en ingedroogde vlekken uit fijn wasgoed verwijderen

Lees voor het behandelen en wassen van een kledingstuk altijd de instructies op het waslabel. Sommige kledingstukken hebben speciale zorg met een fijnwasmiddel nodig. Was ze met de hand of op een speciaal programma voor wol en fijn wasgoed van uw wasmachine. Als u een vlekverwijderaar nodig hebt, test deze dan altijd op een onopvallende plek voordat u deze gebruikt.

Verschillende soorten oude en ingedroogde vlekken

Er zijn verschillende soorten vlekken die worden veroorzaakt door:

  • Bloed
  • Chocolade
  • Koffie en thee
  • Kleurpotloden en waskrijt
  • Deodorant
  • Kleurstoffen, lak en verf
  • Vet en olie
  • Zweet
  • Schmink
  • Inkt en balpen

Voordat u een oude en ingedroogde vlek probeert te verwijderen, moet u altijd de oorzaak kennen, zodat u de vlek doeltreffend kunt behandelen. Is het een vlek op water-, olie- of eiwitbasis? Kies het vlekkenmiddel voor de voorbehandeling ook op basis hiervan.

Ingedroogde vlekken uit verschillende soorten stof verwijderen

Sommige soorten stoffen vragen meer aandacht dan andere om vlekken te verwijderen. Katoen en linnen zijn bijvoorbeeld stevige textielsoorten. Bij het aanbrengen van het wasmiddel en de vlekverwijderaar duurt het lang voordat het wasmiddel in de vezels doordringt en de vlek volledig bedekt. Daarom wordt een langere inwerktijd aanbevolen voor het voorbehandelen van vlekken. Latex is daarentegen een zeer gevoelige stof en het is niet altijd mogelijk om een vlekverwijderaar middel te gebruiken. Latex moet daarom voorzichtig met de hand worden gewassen. Andere stoffen zoals polyester zijn duurzamer en kunnen zonder aarzelen in de machine worden gewassen. Desalniettemin is het raadzaam om de geselecteerde vlekverwijderaar vóór gebruik op een onopvallende plek op de kleding te testen.

Tip: Geduld en de juiste hulpmiddelen zijn het geheim van het succesvol uit kleding verwijderen van oude en ingedroogde vlekken. Of u nu te maken hebt met vlekken op water- of oliebasis, of gras- of moddervlekken: pas uw wasmiddel en vlekkenmiddel, de bijbehorende inwerktijden en wascycli altijd aan zowel het soort vlek als het soort stof en de kleur van uw kleding aan. Als u bovenstaande stappen en tips volgt, is uw kledingstuk in een mum van tijd vrij van vervelende vlekken. Probeer nu onze vlekken-chatbot.