Snelle en handige tips om tomatenvlekken te verwijderen

Tomatensoep met veel balletjes, spaghetti bolognese of een pizza vers uit de oven zijn heerlijk maar ‘tricky’ als het op morsen aankomt. Want geen vlek zo opvallend als die van rode tomaten op uw favoriete T-shirt of jeans ... Uw eerste gedachte is dan wellicht dat uw kleding eraan is (net als de sfeer aan tafel). Maar niets is minder waar. Als u snel handelt en de juiste stappen onderneemt, kunt u vlekken van tomatensaus eenvoudig en doeltreffend verwijderen!

Met slechts een paar huishoudtools, water, vloeibaar wasmiddel en een wasmachine kunnen u en uw gezin weer in alle rust de voeten onder tafel schuiven. En hoeft u zich geen zorgen meer te maken over vlekken die uw kleding verpesten.

Zo verwijdert u tomatenvlekken uit kleding stap per stap

  1. Verwijder voorzichtig de restanten van de tomatenvlek. Als er nog wat van die tomatenvlek op uw shirt of jeans zit, probeer er dan zoveel mogelijk van af te schrapen met een botermesje of lepel. U kunt de vlek ook voorzichtig deppen met wat keukenpapier om nog wat van de saus te absorberen. Zo is het grootste deel van de vlek al weg.
  2. Spoel de vlek onder koud stromend water af. De volgende stap om komaf te maken met die tomatenvlek is de kraan opendraaien en ze onder koud water houden. Dat doet u best aan de achterkant van de vlek, zodat de tomatensaus zich niet verder over uw outfit kan verspreiden. Draai een T-shirt bv. gewoon binnenstebuiten om de vlek met koud water te spoelen. Probeer dit gedurende 5 tot 10 minuten.
  3. Gebruik vloeibaar wasmiddel. Omdat er waarschijnlijk ook olie in de tomatenvlek zit, zoals bij een bolognesesaus, kunt u ze het beste voorbehandelen met een paar druppels van het vloeibare Dixan wasmiddel. Wrijf het wasmiddel zachtjes in een cirkelvormige beweging in de vlek en spoel met koud water.
  4. Was het kledingstuk zoals gewoonlijk. Controleer na afloop van het wasprogramma of de vlek volledig verdwenen is. Anders moet u de bovenstaande tips nog een keertje herhalen. Steek het kledingstuk pas in de droogtrommel als u zeker bent dat de vlek weg is. Warmte kan de vlek net doen uitharden.

Om tomatenvlekken doeltreffend aan te pakken, hangt alles af van snelheid en timing! Probeer het kledingstuk zo snel mogelijk te behandelen en te wassen, of gebruik in elk geval de juiste voorbehandelingsmethodes voor u het kledingstuk in de wasmachine steekt.