Verf- en kleurstofvlekken verwijderen

Je zult waarschijnlijk je kleren wel beschermen als je met verf en kleurstoffen werkt. Maar het kan toch gebeuren dat je vlekken krijgt van haarverf, kleurstof of verf, en deze zijn vaak moeilijk te verwijderen. De kunst is om er zo snel mogelijk aan te werken zodat ze niet de kans krijgen om zich vast te zetten en diep in de vezels van je kleding op te drogen. Dit zijn de stappen die je moet volgen.

Soorten verf- en kleurstofvlekken

Voordat je begint is het belangrijk dat je vaststelt met welke soort vlek je te maken hebt. Er zijn verschillende soorten verf en kleurstof die vlekken kunnen maken op je kleding, waaronder:

 • Eierverf
 • Haarverf
 • Glansverf
 • Emulgerende verf
 • Latex
 • Waterverf
 • Temperaverf
 • Schuimverf
 • Textielverf
 • Voedselkleurstof
 • Acrylverf
 • Olieverf
 • Voedselverf

In alle gevallen zal de kans dat je de verfvlek volledig kunt verwijderen groter zijn als je de vlek snel aanpakt en zorgt dat deze niet droogt.

Verf- en kleurstofvlekken verwijderen: stap voor stap

Om kleurstof of verf snel van je kleding te verwijderen:

 1. Kies een Dixan wasmiddel dat geschikt is voor de textielkleur
 2. Verwijder zoveel mogelijk van de verf of kleurstof
 3. Spoel met warm water vanaf de achterkant van de vlek
 4. Breng het Dixan wasmiddel aan
 5. Spoel en was
 6. Kijk of de vlek weg is

Een wasmiddel kiezen

Kijk voordat je begint met het verwijderen van de vlek op het waslabel van het kledingstuk en verzeker je ervan dat het kledingstuk gewassen mag worden. Voor wit wasgoed gebruik je Dixan Extreme Power poeder of gel of Dixan 4in1 Discs Extreme Power om de vlek te bestrijden. Voor de gekleurde was is Dixan Color Gel of Dixan 4in1 Discs Color de beste keuze.

Voorbehandeling van de vlek

Schraap met een lepel zo veel mogelijk van de verf of kleurstof weg, waarbij je ervoor zorgt dat de vlek niet groter wordt. Draai het shirt, de broek of de jas binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek met warm water. Daarna doe je het gekozen Dixan wasmiddel op de voorkant van de vlek en laat je dit 30 minuten in de vezels intrekken. Spoel uit met warm water.

Was het onmiddellijk

Stel het wassen van de kleding na de voorbehandeling niet uit. Controleer het waslabel op het kledingstuk en was het op de maximale temperatuur voor deze stof. Controleer na het wasprogramma of de vlek er nog is. Als dat niet het geval is, ga je opnieuw voorbehandelen en wassen.

Hoe verwijder je verf - en kleurstofvlekken uit verschillende soorten wasgoed en materialen

Kleurstof- en verfvlekken komen niet alleen voor bij materialen en wasgoed dat in de machine gewassen kan worden. Als je dit soort vlekken uit je tapijt of bank probeert te verwijderen, behandel dan alleen de plek volgens dezelfde stappen als hierboven, behandel de plek voor met Dixan Color, en verwijder het wasmiddel daarna door te deppen met koud water. Dep met een schone doek tot de plek droog is, om te voorkomen dat er schimmel of meeldauw ontstaat. Maar voordat je dit doet, wordt sterk aangeraden om de kleurechtheid van het artikel met water en wasmiddel te testen op een onopvallende plek.

Als het artikel niet wasbaar is, neem het dan mee naar een professionele wasserette.

Als je werkt met een stevige textielsoort zoals katoen, leer of spijkerstof, dan kun je verf- en kleurstofvlekken gemakkelijk verwijderen door bovenstaande stappen te volgen.

Wanneer deze vlekken uit fijne wasbare textielsoorten als wol of zijde moet halen, voer dan de voorbehandeling en het wassen uit met Le Chat Wool & Delicate. Dit wasmiddel is speciaal voor kwetsbare textielsoorten ontworpen en zal ze niet beschadigen tijdens het verwijderen van de vlek.

Speciale omstandigheden bij verwijdering van verf- en kleurstofvlekken

Het verwijderen van verf- of kleurstofvlekken uit je kleren kan moeilijk zijn. Maar wanneer de vlek is opgedroogd, dan is het vrijwel onmogelijk. Sommige kledingstukken zul je nooit meer goed krijgen als ze oude of opgedroogde vlekken hebben, maar je kunt het wel verminderen door het kledingstuk een paar uur te weken in een mengsel van warm water en Dixan wasmiddel.

Zelfgemaakte en natuurlijke vlekkenverwijderaars voor verf- en kleurstofvlekken

Het kan zijn dat je wil proberen verf- en kleurstofvlekken te verwijderen met natuurlijke of zelfgemaakte vlekkenverwijderaars. Wees daar echter heel voorzichtig mee. In tegenstelling tot Dixan wasmiddelen, die gemaakt zijn voor gebruik in je wasmachine en bedoeld om vlekken en vuil uit kleding te halen, kunnen veel natuurlijke middelen zoals haarlak, ontsmettingsalcohol, azijn en waterstofperoxide onverwachte consequenties hebben.

Hoewel het moeilijk kan zijn om verf- en kleurstofvlekken te verwijderen uit kleding, is het niet onmogelijk. Gebruik de tips om ervan af te komen.