Vlekken door ontlasting, urine en braaksel verwijderen

Uw huis wordt voortdurend blootgesteld aan vuil en andere bronnen van verontreiniging, en dan vooral wanneer u of kinderen hebt. Zo kan het gebeuren dat de luier van uw baby niet meer goed vastzit of dat uw kat een stapel fris gewassen wasgoed per ongeluk als kattenbak aanziet. En dit wordt nog erger wanneer mensen of dieren ziek zijn. Vlekken door ontlasting, urine en braaksel kunnen zeer hardnekkig zijn. Wij geven u tips om onaangename vlekken en geurtjes zonder resten uit uw wasgoed te verwijderen.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Voordat u de vlek gaat behandelen, moet u het braaksel of de ontlasting eraf schrapen of borstelen. Dep bij urinevlekken zoveel mogelijk vloeistof op met een schoon en droog papieren doekje. Keer de kleding binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek met koud water.

Stap 02: Gebruik een hoogwaardig wasmiddel zoals Dixan en een vlekverwijderaar, die de proteïnen effectief uit het weefsel verwijderen. Behandel de vlek voor met de vlekverwijderaar of doe een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel direct op de vlek en laat het ongeveer 30 minuten inwerken.

Stap 03: Was het kledingstuk indien mogelijk in de machine op de volgens het waslabel hoogst toegestane temperatuur. Was delicate vezels zoals zijde en wol grondig met de hand.

Klaar! Controleer voor het drogen of de vlek verdwenen is. Als de vlek er nog steeds is, laat het weefsel dan minstens 30 minuten in warm water en wasmiddel weken en was het dan opnieuw.

Tip van de professional: Braaksel kan, afhankelijk van de samenstelling, zeer hardnekkige vlekken veroorzaken. Laat in dat geval het kledingstuk een nacht in het zeepsop weken voordat u het in de machine wast.

Overzicht van vlekken door ontlasting, urine en braaksel

Urine bestaat voor ongeveer 95 procent uit water en is dus vloeibaar. De overige 5 procent bestaat uit voedselresten. Terwijl we menselijke urine amper ruiken, heeft kattenurine een zeer sterke en onaangename ammoniakgeur.

Resten van ontlasting op ondergoed zijn vaak gemakkelijk te verwijderen, vooral als het is vervaardigd uit gemakkelijk te onderhouden katoen. Babyontlasting is dan weer een heel ander verhaal, vooral als de baby al vast voedsel eet. Diarree kan ook hardnekkige vlekken achterlaten.

Braaksel kan ook moeilijk verwijderbare vlekken veroorzaken, afhankelijk van de hoeveelheid vaste kleurstoffen. Vlekken van door katten uitgebraakte haarballen zijn dan weer gemakkelijk te verwijderen.

Vlekken door ontlasting, urine en braaksel verwijderen

Volg de onderstaande stappen om hardnekkige vlekken door ontlasting, urine of braaksel uit uw kleding te verwijderen.

Een wasmiddel en vlekverwijderaar kiezen

Bespaar niet op wasmiddel. Veel wasmiddelen bevatten niet de nodige ingrediënten voor dit soort vlekken. Gebruik voor wit wasgoed één van de Dixan Extreme Power zoals Dixan Discs Extreme Power of Dixan Waspoeder Extreme Power, voor de voorbehandeling is Dixan Vloeibare Extreme Power dan weer bijzonder goed geschikt. Kies voor uw gekleurde was één van de Dixan Vloeibare Color zoals Dixan Discs Color, voor de voorbehandeling. Als alternatief kunt u de vlekken voorbehandelen vlekkenzout of vlekkengel voor kleurvaste weefsels. Fijne vezels zoals zijde of wol moeten met de hand worden gewassen met Le Chat Wool&Delicates.

Het gebied voorbehandelen

Verwijder in eerste instantie de vaste delen van de vervuiling zo goed mogelijk uit het kledingstuk. Borstel braaksel of ontlasting af en dep urine af met een schoon papieren doekje. Keer de kleding vervolgens binnenstebuiten en spoel de vlek met koud water.

Bij vlekken veroorzaakt door braaksel, ontlasting en urine wordt een voorbehandeling aanbevolen. Breng hiervoor Sil 1-für-Alles vlekkengel of een kleine hoeveelheid Dixan Vloeibare Extreme Power of Dixan Vloeibare Color aan op het gebied en laat het 30 minuten inwerken.

Wassen en spoelen

Controleer de informatie op het waslabel en was de stof op de hoogst toegestane temperatuur. Gebruik een zo krachtig mogelijk wasmiddel zoals Dixan Vloeibare Extreme Power of de innovatieve Dixan Discs Extreme Power. Gebruik voor gekleurde kleding Dixan Vloeibare Color of Dixan Discs Color.

Controleer of de vlek er nog is

Controleer het kledingstuk op vlekken voordat u het droogt. Als u nog steeds een lichte schaduw ziet, behandel de vlek dan opnieuw en was het kledingstuk opnieuw in de machine. Voeg vlekkenzout toe aan de was om het effect te vergroten.

Opgelet: Kleding met resten van vlekken mag u niet laten drogen, omdat de vlek zich hierdoor permanent kan fixeren.

Vlekken door ontlasting, urine en braaksel uit speciale soorten wasgoed en weefsels verwijderen

Bepaalde textielsoorten kunnen echter niet worden voorbehandeld en gewassen zoals hierboven beschreven. Dat geldt bijvoorbeeld voor delicate stoffen zoals zijde, wol en kant. Deze moeten bijzonder voorzichtig worden behandeld om de gevoelige vezels niet te beschadigen. Gebruik in deze gevallen een fijnwasmiddel zoals Le Chat Wool&Delicates om de vlekken en het wasgoed voor te behandelen. Dep de vlek zo goed mogelijk, en spoel de achterkant van de vlek met koud, schoon water. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel aan en laat het inwerken. Was het kledingstuk vervolgens met de hand of op het wolprogramma van de wasmachine.

Vlekken door ontlasting, urine en braaksel uit witte kleding verwijderen

U moet zo snel mogelijk handelen om dit soort vlekken uit witte kleding te verwijderen. Verse vlekken zijn meestal gemakkelijker te verwijderen dan ingedroogde. U kunt beter geen chloorbleekmiddel of azijn gebruiken bij het wassen, omdat deze middelen de stof en de wasmachine beschadigen. Gebruik in plaats daarvan de krachtige Dixan Extreme Power wasmiddelen, die vooral geschikt zijn voor witte en lichtgekleurde kleding.

Bijzondere omstandigheden bij vlekken door ontlasting, urine en braaksel

Vlekken met opgedroogde vaste stoffen, zoals ontlasting en braaksel, moet u eerst helemaal afkrabben. Vervolgens moet u de vlek een half uur laten weken in een mengsel van wasmiddel en water. Inweken wordt ook aanbevolen voor oude of ingedroogde urinevlekken. Hardnekkige vlekken moeten een nacht worden geweekt. Behandel het wasgoed vervolgens zoals hierboven beschreven.

Moet u vlekken door braaksel, urine of ontlasting uit een kledingstuk verwijderen? Volg deze tips om vlekken en geurtjes te verwijderen.