Vlekken uit ondergoed verwijderen

Niemand houdt van vlekken op zijn ondergoed. Hardnekkige vlekken die ook na het wassen en drogen zichtbaar blijven, zien er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar voelen ook onaangenaam bij het dragen. In het ergste geval kunnen verontreinigingen, zoals urinevlekken, ook permanent geurtjes veroorzaken. Vlekken uit ondergoed dient u daarom zo snel mogelijk te verwijderen, zodat het vuil volledig uit de vezels wordt verwijderd.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Bereidt het wasgoed voor door alle vaste delen van de vlek uit de stof te verwijderen. Overtollige vloeistof kan met een papieren doekje worden gedept. Keer het ondergoed vervolgens binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek.

Stap 02: Kies een Persil wasmiddel dat geschikt is voor de soort stof en de kleur van uw ondergoed. Behandel indien nodig de verkleurde plek voor met Dixan vlekkengel. Informatie over de inwerktijd vindt u op de verpakking.

Stap 03: Was kleding op de hoogste wastemperatuur waartegen het materiaal bestand is. U vindt deze temperatuur op het waslabel in uw ondergoed. Fijn kanten ondergoed kan meestal alleen met de hand worden gewassen.

Klaar! Controleer direct na het wassen of de vlek nog zichtbaar is. Als dit het geval is, moet u stap 2 en 3 herhalen.

Tip van de professional: Wacht niet te lang! De beste manier om verse vlekken uit ondergoed te verwijderen, is door ze eerst met koud water uit te spoelen en vervolgens de stof zo snel mogelijk voor te behandelen en te wassen.

Verschillende soorten vlekken op ondergoed

Vlekken op ondergoed kunnen verschillende oorzaken hebben, maar ze zijn allemaal even onaangenaam. Bij verse bloedvlekken helpt een voorbehandeling met koud water, hierdoor kunt u in de meeste gevallen een groot deel van de vlek uit uw ondergoed spoelen. Bij ontlasting of urine is het raadzaam om een speciale vlekverwijderaar te gebruiken. Vlekken op uw ondergoed, van bloed, ontlasting of urine, moet u zo snel mogelijk handelen. Hoe sneller u optreedt, hoe groter de kans dat u de vlek volledig kunt verwijderen.

Vlekken uit ondergoed verwijderen: u moet als volgt te werk gaan

Volg deze stappen om vlekken zo doeltreffend mogelijk uit ondergoed te verwijderen:

Kies een wasmiddel

Lees eerst de instructies op het waslabel in uw ondergoed. Was ondergoed bij voorkeur in de wasmachine als het hiertegen bestand is.

Voorbehandeling

Gebruik een bot mes om overtollige vaste stoffen uit het ondergoed te verwijderen. Als de vlekken nog vochtig zijn, dep de vlek dan met een papieren doekje om zoveel mogelijk vloeistof op te nemen. Keer het ondergoed vervolgens binnenstebuiten en spoel het af met koud stromend water. Breng vervolgens een vlekkenmiddel aan op de voorkant van de vlek en laat het product ongeveer 10 minuten inwerken zodat het volledig in de vezels dringt en zowel onaangename geurtjes als de vlek zelf bestrijdt.

Wassen en spoelen

Voor het verwijderen van bloed, urine of ontlasting uit uw ondergoed wast u het ondergoed op de hoogst mogelijke temperatuur waartegen de stof bestand is, zoals vermeld op het waslabel. Stem het wasmiddel af op de kleur en het soort stof van uw ondergoed.

Controleren of de vlek nog zichtbaar is

Controleer voor het drogen van uw wasgoed altijd of de vlek helemaal verdwenen is. Als u deze nog kunt zien, adviseren we om het ondergoed een half uur te laten weken in een mengsel van uw Dixan wasmiddel en warm water. Herhaal vervolgens de wasbeurt. Laat ondergoed met vlekresten niet drogen voordat u het weer wast, want hierdoor kan de vlek zich nog steviger in het weefsel vastzetten.

Vlekken uit katoenen ondergoed verwijderen

In de meeste gevallen kunt u de bovenstaande methoden gebruiken om vlekken voorgoed uit uw ondergoed te verwijderen. Katoen wordt beschouwd als een bijzonder onderhoudsvriendelijk materiaal dat, in tegenstelling tot veel synthetische materialen zoals microvezel, probleemloos bestand is tegen warme wasprogramma’s. Dit heeft als voordeel dat bij uitwassen van de vlekken eventuele ziektekiemen kunnen worden gedood. Pas echter op dat u geen bleekmiddel op gekleurd ondergoed gebruikt om vlekken op het wasgoed te voorkomen. U kunt ook andere handige tips vinden in onze chatbot.