Kinderschmink: Vlekken in een handomdraai verwijderen

Kinderen vinden het heerlijk om zich met schmink te transformeren in dieren, magische wezens of superhelden, gelegenheden genoeg: carnaval, een kinderverjaardagsfeestje of het schoolfeest. Ze willen zich natuurlijk ten volle uitleven in hun nieuwe rol. Logisch dat er tijdens het ravotten vaak een beetje schmink op hun eigen kostuum of op de kleding van vrienden of ouders terechtkomt. Maar dat mag de stemming niet drukken, want met onze tips verwijdert u schminkvlekken in een handomdraai.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Weg met die vingers! U mag de kinderschmink in geen geval inwrijven, anders fixeert u de kleur alleen maar dieper in de vezels.

Stap 02: Behandel de vlek voor met een vlekverwijderaar met vetoplossende werking, zoals vloeibare wasmiddelen Dixan

Stap 03: Was het kledingstuk in de wasmachine of met de hand, volgens de wasinstructies op het ingenaaide waslabel.

Klaar! Bekijk het resultaat. Is de vlek er nog? Herhaal dan stap 2 en 3.

Tip van de professional: Sterke, heldere alcohol kan ook wonderen verrichten als u geen vlekkenmiddel voor directe behandeling bij de hand hebt.

Vlekken van kinderschmink verwijderen: eerste hulp

Carnavals-, theater- of kinderschmink is speciaal ontworpen om zelfs de meeste uitbundige verkleedpartijen te overleven. De verkoopargumenten ‘zweetbestendig’ en ‘langdurig resultaat’ op de verpakking zijn alvast veelbelovend. Vooral kinderen testen deze eigenschappen graag tot het uiterste. Zo grijpen ze, bezweet van het spelen, talloze keren naar hun gezicht om iets af te vegen of om een haarlok opzij te schuiven. Als de schmink dan aan hun handen blijft plakken, is het slechts een kwestie van tijd voordat deze op hun T-shirt, broek of rok terechtkomt.

Geen wonder dus dat u met uw handen in het haar zit als u tijdens een carnavalsfeestje sporen van zwarte schmink op het witte feeënkostuum van uw dochter ontdekt. Hoe moet u in hemelsnaam vlekken van kinderschmink uit kleding verwijderen als u de schmink al met moeite van hun gezicht kunt halen zonder resten achter te laten?

Kinderschmink is meestal op basis van olie. Vet is niet in water oplosbaar – het heeft dus weinig zin om met warm water de schade te proberen beperken terwijl het carnavalsfeestje nog in volle gang is. Uiteindelijk blijft u de vlek uitsmeren en maakt u het probleem alleen maar erger. Een beter idee: Bestel een heldere, sterke schnaps, zoals wodka – nee, niet om achterover te gieten en de vlek gewoon te vergeten. Dep de alcohol voorzichtig op de vlek met een schone doek en spoel het gebied vervolgens af met een beetje koud water – op deze manier kunt u de schade meestal ter plaatse beperken.

Vlekken van kinderschmink verwijderen: zo kan het kostuum nog jaren mee

Thuisgekomen moet u zo snel mogelijk doorgaan met het behandelen van de schminkvlek, zodat de kleur niet dieper in de vezels kan trekken. Geen zorgen: Met de juiste bewegingen en de juiste producten zijn de vlekken in een mum van tijd verleden tijd – en dat op de zachtst mogelijke manier. Zo kunt u snel weer genieten van de mooie dingen van het leven en de tweede ronde van de carnavalsviering inluiden.

Voorbehandeling

Bij moeilijk te verwijderen vlekken, zoals schminkvlekken, kan het wonderen doen om ze te bevochtigen met een kleine hoeveelheid wasmiddel of vlekverwijderaar. Gebruik voor witte was bijvoorbeeld Dixan Extreme Power-Gel, en voor gekleurde kostuums Dixan Color-Gel.

Wassen

Was het kostuum daarna in de wasmachine. Het is van essentieel belang dat u zich houdt aan de in de wasinstructies vermelde temperatuur – u vindt deze op het ingenaaide label aan de binnenkant van het kledingstuk. Door een te hoge temperatuur kan het kostuum krimpen. U kunt ook gebruiken Dixan Extreme Power Discs 4in1 of Color 4in1 Discs. Een leeg driehoekje geeft aan dat het kledingstuk met vlekverwijderaars met bleekmiddel mag worden behandeld.

Controleer en herhaal de wasbeurt

Onderzoek de vlek zorgvuldig aan het einde van de wasbeurt. Als u nog steeds resten van de kinderschmink ziet, kunt u het kostuum het best tien minuten lang in Dixan Gel en water laten weken. Houd u daarbij aan de doseringsvoorschriften voor handwas. Was het kostuum na het weken opnieuw in de wasmachine.

Gekleurde vlekken op lichtgekleurde kleding zijn altijd vervelend – maar dat mag de sfeer op het carnavalsfeest niet bederven. Met onze tips verwijdert u in een handomdraai vlekken van kinderschmink zodat u uw dochter stralend van vreugde kunt vertellen dat ze ook volgend jaar opnieuw zal schitteren als prinses.