Skip to Content

FAQ

Met de doseringtabel op elke Dixan-verpakking kun je gemakkelijk de vereiste
dosering voor het desbetreffende wasgoed aflezen.
De dosering hangt af van de mate van bevuiling van de was (weergegeven in de kolommen) en de hardheid van het lokale water (weergegeven in de lijnen). De doseringinformatie voor alle soorten Dixan verwijzen altijd naar een machinelading van 4-5kg of 6-8kg was.

Elke Dixan-verpakking bevat een concrete aanbeveling voor de dosering. De optimale hoeveelheid wasmiddel hangt af van de hoeveelheid was in de machine, hoe vuil de was is en de hardheid van het water. Als een voorwas nodig is omdat de was erg vuil is, selecteer je de laagste hoeveelheid die wordt aanbevolen in de aanbeveling voor de dosis.
Je kunt alleen het milieu beschermen, geld besparen en aanslag op de apparatuur en het textiel vermijden als je de juiste dosis wasmiddel gebruikt.

De hardheid van water vermeldt het percentage opgeloste kalk in een liter water, weergegeven in millimol calciumcarbonaat (CaCO3) per liter water. In België wordt de hardheid van water normaliter vermeld in graden België hardheid (1°dH komt overeen met ongeveer 0,19 millimol CaCO3 per liter water).

Dit is belangrijk voor het vaststellen van de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt overeenkomstig de informatie op de wasmiddelverpakking.

Als je de hardheid van het lokale water niet weet, kunt je dit aan het waterbedrijf vragen.
Tip: de contactgegevens van het waterbedrijf zijn te vinden op facturen of op het internet.

Enigszins bevuild:
Geen zichtbare bevuiling of vlekken*. Sommige kledingstukken hebben de lichaamsgeur geabsorbeerd. Voorbeelden: lichte zomer- en sportkleding (een paar uur gedragen), T-shirts, overhemden, blouses (tot 1 dag gedragen), linnen van logeerbed en handdoeken (1 dag gebruikt).

Normaal bevuild:
Zichtbare bevuiling en/of een paar zichtbare lichte vlekken*. Voorbeelden: T-shirts, overhemden, blouses (zweterig of meerdere malen gedragen), ondergoed (1 dag gedragen), handdoeken, bedlinnen (tot 1 week gebruikt), gordijnen zonder bevuiling door nicotine (gebruik tot ½ jaar).

Hevig bevuild:
Duidelijk zichtbare bevuiling en/of vlekken*. Voorbeelden: theedoeken en keukenhanddoeken, stoffen servetten, babyslabbetjes, kinder- en voetbalkleding (bevuild met gras en vuil), tenniskleding (bevuild met gravel), werkkleding (zoals monteurspakken, bakkers- en slagerskleding die thuis kan worden gewassen).

Zeer hevig bevuild:
Meerdere diepe, duidelijk zichtbare en mogelijk oudere bevuiling en/of vlekken*, kledingstukken met sterke, onaangename geuren.
Voorbeelden: de hierboven vermelde bevuiling op tafellinnen, stoffen servetten, theedoeken en keukenhanddoeken, schoonmaakdoeken, zwabbers, babyslabbetjes, kinder-, sport- en voetbalkleding (sterk bevuild met modder, aarde en gras), werkkleding.

* Typische vlekken
Te bleken: thee, koffie, rode wijn, fruit, groente
Proteïne/koolhydraten bevattend: bloed, eieren, melk, zetmeel
Vet/olie bevattend: huidolie, bakolie­vet, saus, minerale olie, kaarsvet
Kleurstof: roet, aarde, zand

Als je je houdt aan de instructies betreffende de dosis, zijn waterverzachters niet nodig met de moderne Dixan-wasmiddelen.
Alle Dixan-producten bevatten reeds een bescherming tegen kalk. Daarom is een extra waterverzachter niet meer nodig.

Duurzaam wassen betekent "juist" wassen! Hieronder valt het juist sorteren van de was, het juist behandelen van vlekken, het juist laden van de wasmachine, het gebruiken van de juiste dosis wasmiddel (overeenkomstig met de mate van bevuiling en de hardheid van het water) alsmede de selectie van het juiste wasprogramma.

Wasverzachters, zoals Silan, maken de was nog zachter, geven het een aangename geur, reduceren de elektrostatische lading en dragen bij aan een zorgvuldige behandeling van de was. Verzachte was droogt sneller, zelfs in de wasdroger, maakt strijken gemakkelijker en leidt tot minder huidirritaties vanwege minder wrijving van het textiel op de huid.

Er is geen uiterste verkoopdatum, zoals wettelijk wordt voorgeschreven in het geval van etenswaren, als het gaat om wasmiddelen en reinigingsmiddelen. Onze wasmiddelen en reinigingsmiddelen kunnen, indien deze op een droge en koele plaats worden opgeborgen, jaren worden bewaard. Bewaar vloeibare wasmiddelen, reinigingsmiddelen en wasverzachters niet op een te lage temperatuur en stel ze niet bloot aan vorst. De op onze producten vermelde productiecode kan je als consument in dit verband geen indicatie geven van de leeftijd van het product, aangezien het een gecodeerde code is. Je kunt zien of een wasmiddel nog kan worden gebruikt door te kijken naar het uiterlijk, de geur en de samenstelling. Als de inhoud van een wasmiddel in poedervorm louter uit één enkele harde klomp bestaat, heeft het wasmiddel reeds teveel vocht uit de lucht geabsorbeerd. Een juiste dosering kan niet meer worden gemeten en het product moet daarom niet meer worden
gebruikt.

Als een, zoals hierboven omschreven ouder wasmiddel, er nog "normaal" uitziet en op de juiste manier kan worden afgemeten en toegevoegd aan de machine, kun je het zonder twijfel nog gebruiken. Maar wij raden aan dat de dosis wordt geselecteerd voor sterk bevuilde was, aangezien de prestatie van sommige ingrediënten, zoals die van bleekmiddel en enzymen, in de loop van de tijd kan afnemen. In het geval dat het uiterlijk en de aard van het product niet meer in orde zijn, moet je het op de juiste manier weggooien.

Je spijkerbroeken blijven langer mooi en vertonen geen lelijke witte strepen (kleurslijtage), als je maximaal drie spijkerbroeken tegelijkertijd in de machine stopt – en ze eerst binnenstebuiten keert. Selecteer een lage centrifugesnelheid en was met Dixan Color Nooit Meer Sorteren in het programma voor fijne was. Hang de spijkerbroeken meteen na het wassen en uitschudden te drogen.

Het is het beste om je skipakken en je ski-ondergoed te wassen met Dixan Color Nooit Meer Sorteren. Afhankelijk van de aanbeveling op het waslabel van uw kleding, selecteer je een programma voor fijne was of gemakkelijke behandeling, en meet je de dosis wasmiddel af overeenkomstig de hardheid van het lokale water voor "hevig bevuild".

Behandel de vlekken op de kraag en mouwbanden en tevens de donkere strepen van het dragen van de ski's grondig met Dixan 2in1 Wasmiddelen + Ontvlekker. Je kunt moeilijk te onderscheiden etensvlekken gemakkelijk behandelen wanneer je deze voorbehandelt met Dixan 2in1 Wasmiddelen + Ontvlekker. Voor beide gevallen geldt: laat het product kort inwerken (max. 10 minuten) maar laat het niet drogen, en was de kleding vervolgens onmiddellijk.

In de regel niet. Uitzonderingen: uiterst bevuilde was, bijv. werkkleding, kleding voor buitensport, tuin en landbouw.

Witte was 60°C
Dixan Gel Extreme White

Gekleurde was 60°C
Dixan Gel Color Nooit Meer Sorteren

Zijde/Wol
Dixan Gel Lavender Fresh of Dixan Gel Waterfall Fresh

Nieuwe kledingstukken kunnen kleur afgeven. Als je niet zeker bent over de kleurvastheid van de stof, kun je het nieuwe kledingstuk het beste afzonderlijk wassen op maximaal 40°C. je moet tevens gekleurde stoffen sorteren en lichte en donkere kleuren afzonderlijk wassen, zodat kledingstukken met dezelfde kleur samen worden gewassen.

Vlekken die tijdens de eerste wasbeurt niet verdwenen zijn, zijn moeilijk te verwijderen omdat ze zijn ingedroogd. Om dat te voorkomen, moet ik hardnekkige vlekken vaak voorbehandelen. Maar het is vervelend dat ik naast mijn gewone wasmiddel nog een tweede middel moet kopen.
Je kunt Dixan Gel 2in1 gebruiken. Dit is een krachtige Dixan-wasmiddel + een voorbehandelingsmiddel in één product. Dankzij zijn verrijkte formule met extra ontvlekkingsingrediënten verwijdert dit product vlekken nog grondiger. Met zijn unieke en handige ontvlekkende borstel kunnen vlekken gemakkelijk en doeltreffend worden voorbehandeld voor het wassen.